Hopp til hovedinnholdHopp til navigasjonHopp til footer
Fasadebilde Nordre Gate 12
Prosjekter
Nordre gate 12

Total­renovering av Nord­re Gate 12

Bygget mange kjenner som Gjensidigegården gjennomgår nå en omfattende renovering. Med Veidekke som totalentreprenør, HUS Arkitekter som arkitekt og GK som teknisk entreprenør, er bygget et foregangsprosjekt innenfor bærekraft, innovasjon og inkludering. Når prosjektet er fullført høsten 2024, vil bygget huse nye kontorplasser, tilgjengelig tak med beplantning og en restaurant med panoramautsikt.

Tekst: Edvin W. DahlFoto: HUS Arkitekter

Åpner nye og gamle rom

En viktig del av prosjektet er å gjenåpne passasjen mellom Vaterlandsveita og Nordre Gate, som ble stengt i 1957 da bygget ble reist. Ved å gi Vaterlandsveita et nytt liv ønsker vi å gjøre mer av kvartalet tilgjengelig for folk, og lage en direkte inngang til Nordre Gate. Fra Vaterlandsveita blir det en panoramaheis opp til et tilgjengelig tak på et av Midtbyens høyeste bygg. Taket blir et offentlig rekreasjonsområde, og under den vil det være en restaurant med panoramautsikt over byen.

Vaterlandsveita16 9
Slik kan det se ut fra Vaterlandsveita
Veita fra nordre 2
Slik kan passasjen se ut fra Nordre Gate
Veita fra jomfrugata 2
Slik kan det set ut fra Jomfrugata

Bærekraft i fokus

Renoveringsprosjektet følger FutureBuilts kriteriesett for sirkulære bygg og er samtidig prosjektert for å bli sertifisert med BREEAM-NOR Outstanding. Dette er en unik og ambisiøs kombinasjon, ettersom BREEAM-NOR er et kriteriesett utviklet for nybygg og at det gjør sertifiseringen ekstra krevende på enkelte områder for et rehabiliteringsprosjekt da kravene er de samme som for nybygg. I tillegg har FutureBuilt og BREEAM-NOR ulike prioriteringer, som gjør det utfordrende å imøtekomme begge standardene.

Et lite, men helt konkret eksempel på dette er at FutureBuilt verdsetter ombruk av gamle toaletter, mens i BREEAM stilles det krav til vannforbruk som vil gjøre det utfordrende med ombruk av toaletter.

Marit Sve, Prosjektleder
Marit Sve er Prosjektleder for Nordre Gate 12
Marit Sve er Prosjektleder for Nordre Gate 12

Til tross for utfordringene vi møter ved å kombinere FutureBuilts kriteriesett for sirkulære bygg og BREEAM-NOR, ser vi verdien i å finne balansen mellom de ulike standardene da det i vårt tilfelle skaper et mer bærekraftig bygg enn om vi bare valgte det ene, forteller Marit.

Inkludering og samarbeid

I samarbeid med Stavne Inkludering avdeling Dagsverket, skal 10.000 av 25.000 teglstein renses for å ombrukes i prosjektet. Dagsverket er et lavterskel arbeidstilbud for personer som har eller har hatt rusproblemer, og gir tilbud om arbeid der arbeidsavtalen gjelder for én dag av gangen. Gjennom dette samarbeidet ønsker vi å bidra til sosial bærekraft og inkludering i lokalsamfunnet.

Stavne dagsverket nordre gate 12 1
Arbeiderne fra Dagsverket jobber med å rengjøre teglstein.
Ng 12 teglstein 14
Ferdige teglstein klar for å bli ombrukt.
Ng 12 teglstein 15
Under riving så det slik ut.

Kontakt

Publisert: 8. mai 2023Revisert: 2. november 2023

På leting etter ledige lokaler?

Har du et ønske om å leie lokaler i Midtbyen. Send oss en henvendelse her.

Send forespørsel